MENY BRF STENHUGGAREBYN OM BYN HYRA STENBROTTET BESÖKA BYN KONTAKT LOGGA IN

OM BYN

OM BYN

BRF STENHUGGAREBYN

Stenhuggarebyn med tillhörande stenbrott ägs sedan 2009 av bostadsrättsföreningen Stenhuggarebyn. Flera medlemmar är ättlingar till de gamla stenhuggarna.

Behöver du dokument eller har andra frågor om föreningen är du välkommen att kontakta styrelsen.

HISTORIA I KORTHET

Stenhamra har varit länets genom tiderna största stenhuggeri och har än i dag en ovanligt komplett bevarad industrimiljö från slutet av 1800-talet.

Stenbrottet vid Stenhamra togs upp 1884 av Stockholms stad för tillverkning av främst gatsten. Sedan 1870-talet pågick ett målmedvetet arbete med att stenlägga Stockholms gator. Fram till 1919 var Stenhamra huvudstadens största leverantör av huggen sten.

Stenhuggare

Uppklädda stenhuggarfamiljer vid skolavslutning, år 1900.

Stenen sprängdes och bröts loss varifrån den transporterades i lastvagnar dragna av ett ånglok. Den enda förbindelsen med Stockholm var sjövägen varför den färdighuggna stenen fraktades på pråmar. 1937 lades driften ned efter att billigare sten kunde inköpas från Blekinge och Bohuslän. Efter nedläggningen hyrdes husen i många år ut av Stockholms stad som sommarbostäder.

Den fantasieggande miljön i de nedlagda stenbrotten har använts i många filminspelningar sedan 1950-talet till exempel i "Vägen till Klockrike" från 1953, "Bröderna Lejonhjärta" och "Pippi Långstrump". Även reklamfilmer har spelats in här.

De mäktiga dagbrotten och de många välbevarade byggnaderna – arbetarkasernerna, ingenjörsbostaden, skolan och konsumbutiken – visar på ett pedagogiskt sätt hur ett industrisamhälle kunde organiseras och byggas upp.

LÄS MER OM STENHUGGAREBYN OCH STENBROTTET

VIDEOR

Videor från stenbrottet och byn (öppnas i ny flik):

BILDER

Restaurant

Stenbrottet på sommaren.

Restaurant

Grå granit.

Restaurant Restaurant

Några av byns hus.

SE FLER BILDER PÅ INSTAGRAM

Se fler bilder på #stenhuggarbyn på Instagram (öppnas i ny flik)